Design klassieker

Design klassieker

Echte designklassiekers zijn niet kapot te krijgen. Wat goed is, blijft goed !

En ik heb hem! Gekregen voor mijn verjaardag want ook ik ben uit 1968 evenals de TC6 van Aldo Van Den Nieuwelaar. Een van de meest gekende voorbeelden van Nederlands minimalistisch ontwerp. Het is een inox kast met een rond neonlicht in gemonteerd. De TC6 is niet enkel een tafellamp maar kan ook gebruikt worden als wandverlichting. Ze bevindt zich in enkele van de grootste musea over de hele wereld. TC6 is te bezichtigen in MoMa in New York & in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Aldo van den Nieuwelaar is een systematisch modulair ontwerper. Gekarakteriseerd door een geometrische abstractie, door een systematische aanpak en door een minimaal gebruik van beeldmiddelen komt hij tot een verstilder, anoniemer en beter product dat langer stand houdt. Niet te modisch. Hij gelooft in evergreens.
Bij het analyseren van zijn ontwerpen komen steeds dezelfde kenmerken naar voren, namelijk eenvoud en helderheid van vorm. Deze ontstaan doordat hij al zijn producten, of het nu kasten, meubelen, lampen, tapijten of tegels zijn, weet terug te brengen tot hun essentie zonder daarbij de gebruiks- en belevingsaspecten uit het oog te verliezen.
Bij de vormgeving van zijn lampen gaat hij uit van de lichtbron zelf en heeft hij duidelijk een voorkeur voor diffuus TL licht omdat het gelijkmatig is en minder vertekent. Zoals in de ‘Cirkellamp’ en ‘Outline’ te zien worden deze lampen meer ervaren als ‘lichtobjecten’ met een enorme ruimtelijke werking.
Samenvattend kan gesteld worden dat Aldo van den Nieuwelaar zich in zijn werk vooral toespitst op analytische vormstudies die hij in gebruikssystemen voor de architectuur toepast. Daarbij is zijn werkwijze wat het gebruik van beeldmiddelen betreft vergelijkbaar met die van een minimal-art kunstenaar.

Van links naar rechts: TC6, TC1, TC2, en Globe vloerlamp van Aldo van den Nieuwelaar